Borsa Nedir? Borsaya Nasıl girerim? Borsada Nasıl İşlem yaparım?

Cümleten herkese merhabalar, bu yazımızda sizlere Borsada Nedir? Borsaya Nasıl girerim? Borsada Nasıl İşlem yaparım? neler yapmalı ve neler yapmamalısınız bunları başlıklarda halinde anlatmaya çalışacağız.

Yazımıza başlamadan önce şunu belirtmekte fayda var, biz borsa hakkında ne bir eğitim nede bir okul okuduk, elimizde sadece yılların vermiş olduğu tecrübeler okuduğumuz makaleler ve paylaşımlardan çıkarttığımız sonuç neticelerinde belirlediğimiz stratejilerden oluşmaktadır.

Burada yapacağımız paylaşımlar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir, doğa bilecek olası olumsuzluklardan sorumlu olmayacağımızı yazımızın başında belirtmek istiyorum.

Borsaya nasıl girerim ? nasıl para yatırırım?
-Borsaya bireysel olarak giremezsiniz, bir aracı kurum veya borsada işlem yapabilen banka ile girebilirsiniz.
-Bir aracı kurum veya banka ile anlaştıktan sonra bunların üzerinden satın alacağınızı kağıt ve miktarını belirleyip istek göndererek satın alma işlemini yapabilirsiniz.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus alım-satım işlemleri anlık değiştiği için buna paralel olarak kağıt değeri de anlık olarak değişmektedir.

Borsada yapacağım alım satım işlerinde aracı kuruma her hangi bir şey ödermiyim?
-Aracı kurumla yapacağınız anlaşmaya bağlı olarak her işlem sonucunda komisyon ödemesi yaparsınız, bu tutar genellikle bin de 4-6 bandındadır.
Örnek verecek olursak 1.000 TL bir işlem yaptınız 4 TL aracı kuruma komisyon ödersiniz.

Alım satım yaptım hesabıma hemen yansır mı?
-Borsada yapacağınız alım veya satış işlemleri anlık olarak yapılmaktadır.Ancak bazı durumlarda bazı kağıtlarda ileri tarihli alım veya satım işlemleride yapılmaktadır.Bu tarz alım-satım yaparken aracı kurum işlem esnasında size bilgi verecektir.

Hisse senetlerinde Lot tabiri var, Lot ne demektir?
-Lot satışa çıkan hisse senedindeki paya denilmektedir, 1 pay 1 lot demektir.

Hisse senetlerinde A-B-C-D Grupları var bunlar neyi ifade ediyor?
-Hisse senetleri belirli kriterlere göre sınıflandırılmaktadır, A-B-C-D grupları o hissenin bulunduğu grubun kriterini karşıladığını ifade eder.
Kimi zaman bazı hisse senetlerinde grup değişikliği yapılmaktadır.
Örneğin:A Grubu hisse senetlerinin özelliği 30 MİLYON TL ve üzeri olması, ortaklık yapısı, dolaşımdaki lot sayısı bu gruba uygun ise alınmaktadır.
Bu Gruba örnek bir kaç tane hisse senedi:
Hisse senedi adı: AKBNK – AKBANK T.A.Ş.
Hisse senedi adı: ALARK – ALARKO HOLDİNG A.Ş.
Hisse senedi adı: BERA BERA HOLDİNG A.Ş.
Hisse senedi adı: CRFSA – CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş.
Hisse senedi adı: ICBCT – ICBC TURKEY BANK A.Ş.
Hisse senedi adı:KRDMA – KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Düşük bütçe ile hisse senedi alım satım işlemi yapabilirmiyim? örneğin 5 bin TL ye kadar bir bütçeyle.
-Hisse senedi almanız için her hangi bir alt limit yoktur, örneğin takip ettiğiniz bir hisse senedinden 1 lot da alabilirsiniz, 10.000 adet te alabilirsiniz.Bu sebeple bütçeniz ne kadarsa o kadarlık alabilirsiniz.

Aracı bir kurumla çalışmak istemiyorum, kendim hisse senedi alamazmıyım?
-Özel durumlar hariç alamazsınız, özel durum olarak bahsettiğimiz konu, Hisseleri borsada işlem gören firmanın elinde bulundurduğu hisselerin belirli bir yüzdesini alarak ortak olabilirsiniz.Bu çok spesifik ve maliyetli bir durumdur.

Aracı firma bana bir portföy yöneticisi atadı, öneri ve tavsiyeleri oluyor bu durum da ne yapmam lazım?
-Size atanan portföy yöneticisi genel olarak bu konuda uzman ve eğitimli kişilerdir, ancak her zaman en son karar sizindir, verilen tavsiye ve önerilere uyup uymamak sizin eliniz.

Bir cevap yazın